keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Luonnonpuistossa

Tiistaina kävimme päiväretkellä katsomassa Ulurua (matkaa 450 km) ja Kata Tjutaa (matkaa 500 km), jotka ovat täältä lounaaseen. Lähtö oli aamukuudelta ja takaisin olimme yöllä yhden tienoissa. Linja-autossa oli 13 matkustajaa ja kaksi kuskia. Se, joka oli ajovuorossa, kertoi  Australian luonnosta, kasveista, historiasta ja aboridginaalien tavoista.  Ymmärsin suurin piirtein asian, mutta vitsit valitettavasti menivät yli aussienglannin taitoni (esim. jos käärme pistää, siitä on hyvä ottaa kuva, jotta kuski voi kertoa, montako minuuttia uhrilla on elinaikaa).  

Matka oli mielenkiintoinen ja tasaisesta punaisesta hiekkamaasta nousevat kivimuodostelmat ovat näkemisen arvoisia.

Kata Tjuta
Valley of The Winds

Uluru illalla


Ulurun luolia

Linja-auton ilmastointi hajosi aamupäivällä ja kuskit eivät yrityksistään huolimatta saaneet sitä kuntoon. Ulkona oli 43 astetta ja autossa 42. Hiukan auttoi, että oli pilvistä suurimman osan päivää (siksi auringonlaskun aikaan Uluru ei ollut kovin punainen, kun aurinko ei paistanut siihen). Sekin auttoi, että toinen kuski kulki sumutinpullon kanssa ja lupaa kysymättä suihkutti vettä kaikkien matkustajien päälle. Hän näytti nauttivan siitä kovasti.  

Lisäksi kuski ajoi ovi auki. Mietin kyllä, että kuinka monta tien reunamerkkiä osuu oveen, kun tie oli aika kapea ja ovimekanismi oli erilainen, kuin suomessa: ovi sojotti ulospäin. Ei osunut yksikään.  Vastaantulijoita ei onneksi ollut.

Kuskit muistuttivat aina pysähdyttäessä, että autossa on viileää vettä, täyttäkää vesipullonne ja juokaa paljon. Yksi nuori ranskaa puhuva nainen sai ilmeisesti lievän auringonpistoksen, mutta hänkin voi jo illalla paremmin.

Täällä on ollut poikkeuksellisen sateista. Laskin paluumatkan aikana, että tien pientareilla kasvavaa uutta vihreää nurmea syömässä, tien yli pomppimassa tai istumassa tiellä oli ainakin 69 tai 71 erikokoista kengurua (lasku meni sekaisin, kun nukahdin välillä). Kuskit osasivat väistellä aika hyvin, yksi kenguru saattoi osua auton kylkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti